::ni Hao Ma?::

Yes, im learning mandarin now..
More on being force ekceli by my boss!
Gigih hari-hari ngajor aku dalam 15minit before going back..
Dia excited because i was excited to learn also..
Siap minta tolong kawan dia, Prof. Universiti mana tah to tutor me once a week!

Actually, ada jer kelas pree organised by MOFA Taiwan tapi lambat la pulak sesi baru nak start..
Nun bulan Mac taun depan.. 3 more months to wait to register for class..
Aku mulanyer nak blajo basic numbers jer sebab time kat Algeria pun aku start with numbers..
Sonang nak ke kedai utk soping.. Penting tu!
 and how to talk basic Chinese to taxi driver also sebab sini taxi mostly xpaham English ek..
So takat bley cakap alamat umah in Chinese and give direction kiri, kanan, straight and berhenti sini, dh cukup bagi aku..

From one thing to another, meleret-leret pulak jadinyer..
Takat ni bos aku cakap sebutan aku ok aa..
juz nak kena tau kontrol turun nek bunyik lagi aa..
In Mandarin, ado 4 bunyik berbeza..
Contoh, sebutan ma for mother.. If salah sebut bley jadi kuda!

At the moment, dah sampai lesson 4 ngan bos aku..
Lepas ni dia kata hari-hari akan create conversation with me in Chinese!
Gegege! Aku ni baca pinyin bley aa..
Bila dia cakap lelaju ngan aku, otak aku ligat ingat ejaan pinyin nak jawap..
Menghafal jer kuat ni..lembab giler bila dh tua2 ni weh!
Last-last kang aku wat muka sengal, cakap “wo bu che tao!”
Hihihi jawapan selamat..
Tapi kengkadang xselamat gak.. Kena tembak balik!
Hohoho!

Skg ni paaaling aku xsuka bila dia soh revise lesson 1, pasai timing!
Hegeh-hegeh nak recall nombor.. Nak sebut jam, nak sebut minit..
Pagi ker petang ker.. Huwaa..!
Tu blom part harga barang..
NT$120.30 (yi pai er shi quai, san shi mau) Terseliuh lidah, i tell ya!
Kat cashier supermarket, aku try xmo tgk monitor, tapi still xley tangkap part jumlah kena bayo ni..
Ate laju macam bullet depa ni pronounce! Still kena jenguk monitor cashier akhirnyer..
Ceh!


Ini la keja aku tiap malam lepas dinner..
Dok buat revision sambil di bantu apps android..
Reli help aa weh this apps..
Selain translate English to Chinese, ko bley dengar sebutan dia sekali..
And also ko bley gak try translate Chinese to English..
Hok ni aku on mic n speak d word just to see sebutan aku betui idak..
If kuar ejaan English yg betui, then ok aa..
If merepek kuar makna tu, salah ler sebutan ko..

Ahh xmo lekat lak gambo apps tu..!
Hmm nama apps tu Talking Translator..
Icon dia kotak2 kecik kalerful..
And best of all, ITS FREE!
 Pakai la smpai lobam, xde dia soh ko beli apps tu..
Owh dia bukan translate chinese jer ek..ada banyak lagi bahasa2 dia cover..
Ok la..
Already past my bedtime..
Wanna catch my beauty sleep now..
Zhao shui-jiao, Mingtian jian!
(sleep early n see u tomorrow!)
*lambai ratu*

Advertisements

8 thoughts on “::ni Hao Ma?::

  1. ammboiii, kemain lagi lambai ratu kannn…hahaha syok lah dapat belajar asing, at least bila depa cakap, kita paham lah sikit kann.. at least juga..depa tak boleh nak kutuk2 kita depan2..hahah good luck lah che sue!! balik malaysia nanti, da boleh bukak kelas bahasa..ngeee

    Like

  2. Salan Sue,hehehehehe uncle pun cam gitu, balik dari mengeteh dengan kawan2, balik rumah buka periuk..Pernah bertanya dia, kenapa tak makan bila dah duduk berjam2 katkedai mamak?Tak terasa lapar sebab kenyang beborak katanya..Apakah???? hik3x

    Like

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s