:: fungus?::

Ni hao..
ok aku baru balik dari spital.. ado appointment ngan pakar paru-paru aku ari tu..
nak amik result buat bronchoscopy last week tu..
so kui 9.25pagi kuar umah..
spital dekat tet jer.. jalan kaki 5minit jer dah sampai..

so as usual pi VIP klinik kat Chang Gung Hospital tu..
jumpa Judy..
pagi ni before jumpa doktor, aku kena buat lung test katanyer..
so menapak ler ke Pulmonary Function Room..
oo mak kena tiup2 rupanyer..
dia nak tengok paru-paru expand takat mana..

gua ingat, alaa tiup jer.. apa susah..
ceh! payah pulak jadinyer..
bongok giler aku rasa sebab kena wat banyak-banyak kali..
abih napas dah rasa nih..
aku asik tiup tak sampai level.. sebab aku tiup angin dari perot..

malu gua ngan pakcik makcik kat blakang..
dah aa aku jer orang muda dalam bilik tu..
sume yang lain, dah tahap atuk2 dah weh..

lepas dah tiup tu, nurse tu spray ubat dalam molot aku soh sedut..
dia macam benda orang asthma sedut bendalah dia..
then dia soh aku tunggu 10 minit kat tepi untuk tiup lagi..
dia nak tengok before and after ubat..

abih jer kerja tiup2, baaru ngadap doktor..
muka ekceli dah cuak..
takut aa kot2 dia kata jumpa tumor ke hapa kan..

“we found fungus infection in your lung”

perghhh lega i tell ya!
even still ada aa penyakit tu..tapi janji bukan ketumbuhan ke hapa kan..

tapi doktor a bit curious aa mana aku dapat that infection..
sebab dia kata this fungus usually merebak dari burung merpati or ayam ke hapa..
aku cakap aa aku duk hotel sekian-sekian for 1 month gak..
syak their ventilation sistem ke hapa kot kan..
tapi if aku kena kat situ, awat enche asben orait jer?

hmmm?
aku rasa aku dapat benda ni kat Algeria aa kot..
sebab kat bangunan opis aku tu memang banyak merpati..
taik burung memang banyak jer kat area roof top and balkoni..
mebi benda ni dia dah melekat lama kat dalam badan aku.. tapi tak aktif..
bila aku mai Taiwan, with its high humidity and such, then they become active like hell!
sebab doktor tu kata memang banyak aa dia jumpa kat paru-paru aku..
ate 4 taun gua duk bangunan tu kan.. puas dah kot aku inhale benda tu.. hmmph!

so now doktor tukar my antibiotic to another type to control my fungus infection..
dia kasi for 1 week, then i need to do x-ray again just to see the outcome..
dia kata ubat ni ada side effect gak..
i might feel tired or discomfort in my stomach..
tu dia kasi seminggu jer juz to see first penerimaan aku ngan ubat tu..
if aku ok with it, then i need to continue the med for 8 weeks!
perghh…
berdadah gua sejak duk Taiwan nih..
hoh!

medical bill aku dah mencanak-canak just for this month jer..
dah cecah RM2k tak salah aku..
nasib baik laaa bley claim..
tapi thank god gak aku kena benda-benda ni kat sini..
here the medical facility is very up-to-date..
and the doctors all are very thorough..
depa akan cek ko bebetui and confirm everything then tell u..
depa takut kena saman ekceli!
orang Taiwan ni kuat menyaman gak..
hahaha..

eh ok la..
chesue ado koje ni..
so next week kena follow-up x-ray maka next week laa aku bercerita lagi ek..
ahaks!

bubye..
*lambai ratu*

Advertisements

11 thoughts on “:: fungus?::

  1. Che Sue, kamu ni merisaukan la…haishhh risaula jugak keadaan kamu tu as rakan sesama blogger.hope fungus tu dpt dihapuskan dgn cepat and kamu sembuh dgn cepat jugak…… fight for it. weho! In Shaa Allah….

    Like

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s