::bronchoscopy::

hello u guys..
ari ni ari Jumaat so pagi ni Datuk takde apa-apa appointment so bley aa ngular sat..
baru lepas bekpes roti canai instant..setap!

aku nak citer hal follow up on my penyakit aa..
mana tau esok-esok ada korang yang terkena, ada aa basic knowledge pasai pneumonia nih..
based on my doctor, its a kind of virus..
so virus ni if ko tak bunuh dia completely, the remain could be dominant for a while then come back stronger than before sebab dia dah adapt ngan antibiotik before..they evolve!
makanyer, amat penting ko kena make sure everything is gone..

on my side, infection aku still there lepas x-ray Selasa lepas..
doktor a bit worry la sebab my lung is not expanding..
makin kecik katanyer..
thats why aku cepat rasa penat..
and my recovery is very slow even aku dah abih makan antibiotik tu..
so dia referred me to his bos, pakar bahagian ni..
the specialist said, i need to undergo a procedure called bronchoscopy..
just to see if anything is blocking my airway..
dia siap tanya ada penah tercekik tulang ke apa-apa ke..
tak ingat ler pulak mak..
dia kata banyak kebarangkalian.. tapi paling gua takut adalah bila dia sebut tumor!
wuwuwuwu! takmo lerrrr…..

::thanks Mr. Google::

patut ari tu gak aku kena wat, tapi thinking of my work at the office, aku mintak buat esoknyer tu..
tapi benda ni kena wat kat HQ spital ni nun kat Linkou..
sume facility dia kat spital sana..

so pepagi hari dah kena terpacak depan Chang Gung Hospital, nek bas dia..
spital ni memang ada sediakan khas bas untuk ke Linkou.. tambang NT$35 jer (RM3.50)
jauh bley tahan la.. dekat sejam gak atas bas..
jem and hujan, kombinasi best!
nurse kat VIP clinic kat Linkou dah byk kali telipon aku tnya dah sampai blom..
sampai jer, nurse tu jemput aku depan pintu bawak naik tempat nak buat prosedur tu..

sebabkan VIP treatment, mak dapat ler potong que!
heheheh…
untuk prosedur ni, siap ada center dia tersendiri ek..
so masuk jer tempat tu, ada sorang doktor terangkan skit-skit apa dia yang depa nk buat kat aku nih..
dia ada terangkan akan kasi aku pengsan dulu.. tapi dia kata if aku terasa macam nak batuk, cuba tahan and try to swallow my saliva jer..
sebab if aku batuk, tiub yang depa akan insert thru my nose down to my trachea akan bergeser ke hapa so takut akan cederakan vocal cord aku..
aku anggukkan jer aa..

as usual, kena cucuk IV lagik..
jenuh nurse tu carik urat aku.. ate since last week asik kena cucuk jer.. penuh kesan IV kat dua-dua tangan.. abih urat aku..!
last jumpa kat belakang tapak tangan bebetui dekat ngan jari hantu aku belah kiri..

at the same time, depa pasang mask soh sedut gas apa tah kat idung aku..
dah rasa macam Dark Vader dah aku..
asap tu macam ubat aku rasa to clear or sterilize inside my nose..
reli dia cuci weh.. menitik2 ayo idung lepas tu..

siap sume, depa tolak my katil to the procedure room..
simple room.. tapi ko dah tau apa yg depa nak wat kan, so a bit scary ler..
the nurse injected the anesthetic kat tiub IV aku..
and asked me if possible, sila tido! hahaha.. apakah? kalo takley tido caner?
so lama-lama  rasa mamai…
ZZZzzZZ..

tapikan aku macam sedar2 ayam laa..
aku macam nampak wayar itam on my left nose!
mata takley nk bukak sangat.. blurry
tapi i can feel something in my throat.. terus rasa gatal teramat
terus lupa apa nasihat doktor..
aku ehem-ehem just to clear kan rasa gatal tu..
peh tu aku pass out..tak sedar kediri..
bengong doktor ni masukkan tiub time aku tak knock out bebetui ker?

tau-tau aku rasa dah dalam bilik recovery..
aku sedar ada nurse cabut IV drip from my hand..
and aku sedar enche asben masuk bilik and wait at the end of my bed..
tapi tak larat nak bukak mata n cakap..

about 2hours then aku sedar betui..
sedar jer, rasa sakit tekak.. padah tak dengar arahan kan..
terus mangkit duduk.. ada benda alah dia pasang kat jari telunjuk aku for my heart pulse..
tunggu nurse mai cabut.. buleh jer bukak sendri, tapi takmo aih memandai-mandai..
time mangkit tu, enche asben kata apa berselemuih idung tu.. macam taik idung!
hahaha..haiyo daling, ini ubat ler..
terus lap-lap.. ado aa skiiiiit darah.. enche asben dah buat muka seriau..heheh!
abih jer sume tu, pakai baju sweater aku balik, terus kuar..
thats it?
aik?

hmm.. terus turun cari makan..
aku since malam tadi kena pose so amat laa lapo..
jumpa mekdi.. jaaadi la dari takde langsung..
then straight to wait for the bus..
kali ni nurse ada kasi tiket to enche asben time aku pengsan tu..
mebi tiap kali dapat treatment sini, so dapat tiket percuma kot..hmmm~

dalam bas, pengsan tido tau-tau dah sampai Chang Gung Hospital..
naik sat ke VIP clinic jumpa nurse aku, Ms Judy..
dia kata spital Linkou dah call dia, cakap dah amik my lung tissue sample for further testing..
result next week.. so aku kena mai jumpa specialist yang buat procedure ni next Wednesday..
haih..
tiap-tiap minggu muka aku bersidai kat spital ni..
duit medical aku tertinggi dalam carta bulan ni..
procedure tu jer dah telan dekat 6-7ratus hinggit..
nasib laa under kerajaan..

so itu aa dia..
harap takde apa2 ler yang depa jumpa kat paru-paru aku..
ngeri gak ni nak menghadap kebarangkalian..
haiyoo apa laa nasib..
bertabah jer ler and think positive!

sakit adalah salah satu pencuci dosa..
ingat tu!

Advertisements

2 thoughts on “::bronchoscopy::

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s