::obsession with hair – serum::

believe it or not, for 4 years straight aku tak penah try salon kat Algeria nih..

tiap kali nak potong rambut, i will bertabah tunggu balik Mesia..
nak potong kat salon peberet aku kat Seri Kembangan tu jugak!
nak kata aku paranoid takut salon Algeria ni punahkan rambut aku, idak gak..
sebab aku sendri punahkan rambut aku by cutting it by masef!
hahaha.. salon algeria ko tak percaya, tapi ko kerat sendri ok pulak chesue weh?!
siap bergigih aku belajo thru utube, cara-cara nak trim rambut..
pada aku orang Algeria tak pandai nak handle straight hair coz most of them aku tengok asik with bouncy hair n curlz..
dalam erti kata, they like volume!
and aku lak very cerewet part potong rambut..
aku nak nipis laa..nk layered laa.. straight terletak laa..
asia style gitu..
tapi faktor utama aku rasa aku taknak amik risiko adalah sebab masalah bahasa..
payah bila ko takley nak terangkan apa yang ko nak kan exactly…
my hair-chronicle..
most of the time aku trim sendri my bang..
then bila kekuatan dah muncul and ilmu penuh di dado, baru start cantas bit by bit my layered hair..
owh gambo atas adalah baru kuar dr salon mesia and last tu adalah panjang terkini rambut sekarang..
skitttt lagi nak mencecah pinggang..
::my hasil mencantas sendri::

few of my hasil..
im quite impressed of masef..hiks!
so part trim rambut aku dah tak heran..
now its time for treatment pulak..
since u are in a 4-season country..
rambut adalah super kering laa..super oily laa..
haiyoo..
tu blom masuk faktor stress that could also contribute to hair loss problem..
for that, aku tabuh serum…
and thank god sini serum adalah banyak option and quite cheap (i think?) for well-known brand yang selalu dipakai kat salon malaysia..
ni adalah a few serum yang aku dah test..
yes! aku giler serum anti frizz coz rambut aku ada kala tidak menurut perintah dan suka membuatkan aku serupa bini lion king!
at the moment, aku tengah pakai L’oreal Absolut Repair (kaler oren) and it was super ohsem!
rega AD3300 (RM84+)
owh itu untuk repair ek sebab aku rasa rambut aku a bit kering musim panas nih..
kat mesia ada ke sume ni?
if ada, brapa ek rega depa if korang terjumpa kat mana-mana..
share ek sebab aku nak stock-up if sini lagi murah than mesia..
serum sume ni sama cara pakai dia adalah sapu lepas mandi on your towel-dry hair..
leave-on..
lembut giler lepas tu weh bila kering, berhayun-hayun rambut gua..
mula aa aku asik laa belai rambut sendri bila duduk saja-saja depan tv..
hehehe..obsesi sungguh!
Pantene Frizz Defence tu pun ohsem gak (tak ingat rega).. 
bau pun takde aa kuat sangat..
tapi kena pakai skit jerr sebab it will intend to make your hair a bit oily gak if overdose sapu..
Clinicare Pantene botol putih tu Malaysia mari, still using it once in a while sebab dia limited edition kann..
so pakai kedukut2 skit laa.. kang abih mana nak carik kat sini..
tak salah aku rega dia more RM50+ ke hapa, tak ingat.. 
aku beli kat Watson..
penangan kena gula-gula dek salesgirl situ.. terjebak aku!
tapi paling aku suka adalah Loreal Liss botol pepel tu..
rega dalam AD1800 (RM46+)
bau setap and rambut idak berminyak pun.. juz nice..
hah Loreal Elseve botol pink ni aku tak suka! (again tak ingat rega, enche asben bayokan..hehehe)
sebab aku rasa macam dia buat kulit pala aku cepat berminyak and gatal..
and rambut a bit mendap je rupa..
hmm that’s it for now..
tenet aku ni asik-asik main chak-chak dah tu..
nak soh berenti la tu *rolling eyes*
ingat nak citer hal scalp problem and what to rekemen to you guys..
i guess next entry la ek.. kasi korang rindu-rindu skit ke aku dulu!
hahahaha…pui~!
babai!
Advertisements

4 thoughts on “::obsession with hair – serum::

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s