::lenggang kangkung pak aji dan iftar again::

hari Rabu minggu lepas Haji Hassan turun Algiers dari Skida..
ada hal pekerja site yang nak di settle kan katanyer..
alang-alang dia sampai, dia pass satu beg sayur weh!
dia kata depa kat site memang tanam macam-macam sayur..

kangkung weh!
giler banyak..
bawah kangkung tu, dalam sokabar tu labu air..
setap giler!!

owh tu bukan untuk aku sorang je..
kena kongsi ngan opiser aku gak..
tapi since aku berdua je ngan enche asben, aku kasi extra portion ke opiser aku sebab dia ramai ahli keluarga dari aku..
bahagian aku lak aku siap bahagi dua lagi, kasi ke bebudak bujang Ericsson..
tak termakan karang weh..
buat beku jadi ais je dalam peti sejuk aku tu kang..

so you guys, if ada idea, sila kongsi ngan aku apa-apa resepi untuk masak kangkung ni selain goreng belacan plizz..
aku dah abih idea dah nih…

oo wiken ari tu aku dapat invitation iftar AGAIN..
kali ni dari kawan enche asben si Omar, yang nak beli keta kitaorang tu..
terus punah misi aku nak menggentel biskut raya di ari wiken..
ate kena buat buahtangan nak bawak ke umah Omar..
tak kuwasa pulak aku nak berlemuih ngan tepung pulak lepas tu khenn #alasan..

so aku buat muffin pisang since aku tengok pisang kat dapo tu pun dah start nak lebam..
try and error je..
and guna apa bahan yang ado je..
wallah..
n aku lupa nak snap gambo! hehehhee..
tapi success laa rupa dia.. even aku tak tau cukup manis ke idak tu, ahh janji chantek muffin mak..!

umah Omar luar memang rupa tah kehapa n kecik tet…
tapi once u’ve entered, wallah!
reli-reli peribahasa ‘dont judge a book by its cover’ bley digunapakai aa untuk umah orang Algeria nih..

dining table bebetui depan pintu masuk..
seating for 4 person.. cecukup je..
nampak susunan pinggan dia? most of the house yang kami pi iftar, gini aa susunan dia..
ok untuk bowl tu adalah untuk shorba/ soup, second plate adalah untuk to’um (main course) dan last tu untuk layan salad…

umah dia memang kecik..
apa yg ko nampak ni, that is it!
aku dah abih reverse dah ni nak snap gambo hall area..

his house hanya ada 1 bilik tido, hall ni and ngadap enche asben tu adalah dapo..
toilet segala kat dapo area..

im quite amazed by the furniture that he has..
aku dok persoalkan ke enche asben..

“caner dia bawak masuk lemari, sofa beso2 ni?”

coz if you saw the furniture, ko pun kagum tapi enche asben kata furniture bley lerai2 then pasang..
tapi how about the sofa?
sebab pintu umah kecik and jalan nak masuk memang sempit..
reli aa how can they manage to squeeze all these big-big things thru such a cute hole?
they surely can work like a ninja master when it comes to this..

so the iftar adalah ok..
kali ni food adalah super simple (thank god!)..
simple shorba, bourek kentang and to’um..
finished with salad n buah-buahan..
fuhhh~!

borak-borak, sambil layan si Riyad, anak si Omar…
baru 2 tahun lebih..

::si pemalu, tapi mahu::

before that, depa kasi kami tour around the house..
aku reli heran ngan orang Algeria part showing their bedroom to people..
since dari iftar umah staff-staff aku dulu pun, depa tak kisah tunjuk umah sampai ke bilik tido belaka..
siap kasi masuk lagik..
aku pulak yang rasa segan nak masuk!

iyer aa aku dah dididik since kecik, jangan nak masuk bilik makpak sukasuki..
not nice..
so bila depa soh masuk tengok, aku termalu alah rasa..
tapi tamo aa nampak rude pulak menolak..
aku juz masuk selangkah dua je..
tak biasa wehh..

then time nak balik, lepas salam and laga pipi 4kali kiri kanan with the wife, she sprayed me and enche asben with perfume!
Omar kata its Algerian tradition..
hospitality orang Algeria in treated their guests like royalty adalah biasa..

berlemuih kami ngan perfume!
nasib baik aa dia spray aku ngan nina ricci..
if she sprayed me with something cheap with pungent smell.. memang aku migrain kang..
heheheheh!

balik tu terus aku google bout this..
rupanya memang ada..
they usually sprayed or renjis tetamu yang nak balik with air wangi / scented water macam kita tepung tawar pengantin tu aa..
skang dah maju, so pakai perfume je..

so i guess we are lucky to experience it first hand!
dah nak berambus baru merasa kan.. kesian betui..
hehehe..
better late than never rite!

Advertisements

5 thoughts on “::lenggang kangkung pak aji dan iftar again::

  1. shashatu aa kan..dah kasi melantak, peh tu kasi wangi pulak tu.. tapi tu aa dah 4thn dok sini, ini pertama kali kena spray.. yg lain tak amalkan kot sb moden sgt..susumanisdepa bangga kot nk tunjuk sb mostly umah depa ni, si suami yg buat sendri dari naik tiang sampai aa cat segala..owh tengkiu for the idea, mano pulak aku nk cekau sotong nih?aujinzwehhhh kami natural dah wangiiii ek…hahahahh!

    Like

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s