:: percik al mubarak::

yap.. bulan pose tahun ni baru hari ni aku wat ayam percik..
nak buat ayam percik kena ada kegigihan lelebih lagi di bulan pose..
sebab ko kena every 10-15 minit hadap oven nak balik-balikkan ayam..

semangat nak mempercik telah diterap dari opis ek seawal pukui 2petang..
bila semangat dah tumbuh, baru aa berkobar-kobar nak menghadap segala rintangan bahang oven dan dapo ko penuh berasap macam umah terbakar panggil bomba, bomba datang berlumba-lumba..

not bad aa this second attempt..
lelebih lagi pose kan..
part rasa tu memang lari alignment kengkadang tu bila masak..
tapi this turn out ok..
kali ni aku dabelkan resepi aku supaya ada kuah skit..
first time aku wat kena komen a bit kering takde berkuah sangat..
tercekik nak makan..
huhuhu!

bahagian terbaik of coz peha and a bit of isi tu..
tak reti aku nk describe parts ayam.. hehehe..
resepi aku memang shortcut habis laa..
orang pemalas macam aku, jangan harap aa masak lauk yang bahan-bahan dia menjela-jela..

again aku boh aa resepi aku..
sharing is caring khennn…
ni portion aku guna untuk 2 pieces of chicken thighs (peha)

AYAM PERCIK AL RAMADAN

2 peha ayam (attach ngan part badan skit)
*1 biji bawang besar (beso penumbuk lelaki gitu)
*5-6 ulas bawang putih
*2 inci halia
*2 batang serai (satu beso, satu kecik tet)
*2-3 sb cili kering blend (ikut tara mana nk pedas)
1 mangkuk santan 
Gula garam

Cara-cara:

1.  Blend sume bahan-bahan bertanda * dan perap atas ayam dalam 30 minit – 1 jam.
2.  Sambil tu, alas dulang bakar ngan aluminium foil dan oles skit minyak on it.
3.  Susun ayam atas dulang dan buat dulu kuah dia ek.
4.  Campurkan bahan-bahan perap tadi ke dalam periuk and tuang santan.
5.  Masak atas api sederhana sambil kacau sentiasa sampai pekat (ikut korang nk pekat mana kuah).
6.  Tuang skit atas ayam dan bakar ayam dalam oven 210c.  Tiap 10-15 minit, balik-balikkan ayam and tuang kuah lagi if kering.. Renjis skit minyak atas dia untuk moisten the ayam.
7.  Bila tengok ayam dah masak, off oven and put your chicken on a plate and tabur the rest of the kuah on it.  Wallah~!

Tips: cara shortcut nak pekatkan kuah, tambah skit bancuhan tepung jagung ek.. for me, i prefer the long way..

**********************************************************************

kali ni pengkomen tegar aku tak cakap apa..
makan lajuu je..
bila tanya ok tak.. ok je dia jawab..
ahh setap lew tewww…

time buka ada aa suku ayam tinggai..
aku tak gamak nak makan even aku rasa macam nak ratah time tu..
sebab aku tau enche asben sure aim that part untuk sahur..
and i was right..
dia makan buka memang skit tapi dia akan ulang untuk sahur..
being me, aku akan ngalah..  buat-buat tak nak..
after 5 years with him, aku dah bley baca sangat dia…
and bagus pun dia makan dari aku yang makan..
ate ko dah bulat cukup dah chesue weh..
kasi chance aa tiang telipon tu makan banyak skit..

selain ayam percik, semalam aku goreng kacang bendi with telor..
last batch of kacang bendi..
tah bila aa nak dapat lagi nih..
dah aa bukan senang nak jumpa kacang bendi pepanjang macam ni..

hmm..
ok aaa nak cari something to do aa pulak..
asik lerr hadap blog, satu keja pun aku tak buat lagi nih..
owhh Naima, cleaner opis aku dah tolong belikan aku piping bag!
dah aa tamo amik duit.. aku tanya brapa dia beli ni, dok cakap takyah takyah…
pemurah pulak staff-staff aku nih..

so yeay me!!
lepas ni bley start buat tartlet macam Kak Lang punyer..
wuhuu cant wait~!

Advertisements

6 thoughts on “:: percik al mubarak::

  1. uncle jonnisama laa kita..bulan pose tak sah kalo takde sekali tu pekena ayam percik..ibarat irama dan lagu tu!kekucingkatzni aku dah beli tah taun bila nk buat nih..hahhaha!zaizaluvmehehehehe..true fact khenn..

    Like

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s