::kerabu togey::

aku dah buat ke benda ni dulu?
tah tak ingat.. takpe aa anggap je aa siaran ulangan la ek..

so semalam tengok ada lebih togey dalam tin lepas wat CKT tempoh hari..
maka mari aa buat kerabu je aa ek..
nak tumis buat masak lemak or kicap macam seciput sangat..

ni aku bantai je resepi campak apa yang teringat di otak namanyer..
malas nak google dah…hentam!

KERABU TOGEY


Togey – celur air panas
Bawang besar – hiris halus
3 batang cili api (hijau merah) – hiris halus
Bunga kantan – hiris
2sb udang kering -rendam kasi lembut, tumbuk
Belacan
Kerisik
Gula garam 
Sos ikan (optional)


Cara-cara:

1.  Campurkan semua sekali bahan-bahan di atas dalam mangkuk beso dan gaul..
2.  Perasa gula garam segala.  Sos ikan tu titik skit je, saja nak kasi kelainan ekceli..hehehe!

***********************************************************************

for those yang anak perantau macam aku, if tak cukup bahan tu takpe..
jangan sesedih hokey!
yang penting togey, bawang beso n kerisik tu je..
yang lain tu tambahan je..
kerisik takde? buat sendri ek.. carik kelapa parut.. selalu ada je hok kering, kasi goreng tanpa minyak sampai perang then tumbuk sampai berminyak skit rupa dia..
wallah~!

contoh lain macam bunga kantan tu, aku saja bubuh sebab nak kasi wangi je..
and cili api tu untuk kasi cantik ada a bit kaler merah n hijau to my kerabu..
ni perangai mak aku aa ni, dia sure akan pastikan lauk ‘cantik’ ada merah skit, ijau skit..
cooking is like an art jugak.. cantik rupa, makin selera orang nak makan kan?
ke aku je pikir macam tu? hmm..
sos ikan n belacan lak, if takde pun takpe coz garam gula dah cukup untuk kasi rasa..

so thats it la!
nak sambung buat-buat bizi..
until then..
babai…

Advertisements

4 thoughts on “::kerabu togey::

  1. susumanissila sila..jgn memalu..cik ecahaku dah abih segala dah..wuwuwu! weh ko ada pegaga kat Ghana?? mencik!aujinzyap! tapi reli aa lauk mesia mmg cecantik..kat Algeria ni lauk tak chantik! x semeriah presentation lauk Mesia..

    Like

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s