::CKT eropah style::

yap! akhirnya mai gak aura rajin gua untuk mencuba resepi Pjotchan nih..
fuhh.. bercinta toi rasa nak tunggu..
time aku rajin, udang lak takde..
bila udang dah ada, togey lak takde..
hoh!
pelbagai onak dan duri ku harungi untuk mencuba CKT nih..

owh for those who didnt know, CKT tu charkueytiow lerr..
hehehehhe!
teringin giler siuttt..
since Pjotchan up gambo kat fb.. bergelodak jin perot gua..
terus mintak resepi!
and my lovely BFF ni terus up entry resepi khas untuk beta here!
I LAF YU LALING!

hasilnyer?

haah memang jauh beza rupa CKT aku ngan Pjotchan punyer..
itu adalah kerna.. gua guna PASTA ek..
hahaha… amacam? eropah sangat kan…
klazz kau chesue!

sini mana nak dapat kueytiow beb..
so aritu aku terjumpa pasta gulung-gulung nih..
ahh hentam janji rupa ada sipi-sipi!
rebus lama-lama, sapu minyak skit, sama je rasa…

untuk buat CKT ni, yang penting adalah SPECIAL PASTE dia..
bahan utama, opkos laa udang..
aku ada durhaka skit ngan resepi Pijotchan.. hehehe
since aku takde kicap pekat, aku tambah petis udang..
jangan marah tuan tanah~!

SPECIAL PASTE


7-8 ekor Udang
Air (cukup utk tenggelamkan udang dlm periuk)
4 ulas Bawang putih (ketuk)
6 sb Sos tiram
3 sb Kicap manis
1.5 sk Petis udang
Garam/gula


Cara-cara:

1.  Kupas kulit udang + kepala (bersih) and rebus dengan air perlahan, kacau sekali sekala.  If keladak tu its ok.. Once mendidih je, tutup api.
2.  Kulit + kepala udang tadi tu masuk blender, masukkan kicap + sos tiram + petis + bawang putih + gula garam.  Blend halus then tapis..
3.  Wallah~! siap dah ‘special paste’


Cara Masak CKT:

1.  Panaskan minyak (api besar), goreng sat udang then campak 2-3 ulas bawang putih (ketuk) and cili blend. Tumis cili sampai garing.
2.  Masukkan special paste dan air skit if tengok kuah kering or pekat sangat. Perasa gula garam if perlu (mostly garam tak perlu sebab paste dah cukup masin).
3.  Puas ati ngan rasa, masukkan kueytiow/pasta, sayur pilihan (kucai/togey). Kacau rata.
4.  Lastly pecah telor and kacau a bit and terus tutup api.

proses masak adalah 3-4 minit je so make sure api adalah besar ek..
udang untuk CKT best kalo guna yang still berkulit tapi if takmo membazir nk guna udang yang dah dikupas kulit tadi, bley je.. korang yang nak makan pun, bukan nak buat niaga kan..
memang setap aaa…
apa kata tuan hakim beta?

“ada aa rasa tu.. ok laa~” – sambil pi depan kuali, ceduk untuk pinggan ke-2!

hmmph! cakap je lerr sedapppp….. *rolling eyes*

Advertisements

6 thoughts on “::CKT eropah style::

  1. ok, anda LULUS!! hahahaha…[cam gampang je nk luluskan org, ingat ko masterchef ke pjot oii??] ape2 pun, ko mmg bijak meng-“improvised” apa yg ada..xsesia gomen anto dok obesi.. bwahahaha!!

    Like

  2. buyuiazlianahahhaha..misi berjaya!pjotleekhennn…tak sesia bayo elaun memahai kat chesue..eh?kekucingkatztakpe karang p bazar ramadan order kat pakcik CKT sudeyy..

    Like

  3. Owhh..secret recepi dia adalah paste itu yerk! Baru tahu sekarang..dan bole cuba buat..lagi satu idea utk che sue cuba..ganti udang dgn kerang..best gak tu..

    Like

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s