::Katsaridaphobia::

yes penyakit takut ‘benda tu’ ada nama ek..
it is called katsaridaphobia.. sila aa google kalo tak caya..
ini bukan memain takut.. or ngada-ngada mintak diselamatkan ek..

penyebab dia aku rumuskan adalah trauma di masa lampau involving this thing..
this is what ive got from a website Fear of Stuff..

“One of the primary causes for this phobia can often be traced by to a previous incident involving cockroaches. It could be a family member had previously suffered a traumatic experience involving cockroaches and instilled a fear simply by recounting negative thoughts about the roach. It might have also been reinforced at a time when the adult spotted a cockroach and expressed incredible fear. This scenario can take childish fear and amplify it many times over.”

as for me, aku rasa aku start jadi macam ni sebab aku trauma kena sakat time kekecik dek mak aku..
haah mak aku sendri..

aku dari kecik dah geli ngan benda nih.. start geli je but still can manage aa..
tapi there’s one time, mak aku sakat aku kata ada lipas blakang selimut aku..
time tu kemain aku berkelubung dalam selimut sambil jerit-jerit dah rupa histeria dah..
tapi seko pun tak selamatkan aku..
giler takut aku time tu..
mak aku ingat lawak kot!
depa (my mom n abang aku) gelakkan je aku time tu..
aku dah rasa nak separuh pengsan menjerit menggelupur-gelupur dalam slimut..

start from there aku jadi takut yang amat-amat..
aku bukan berlakon if aku cakap aku takut..!
aku bukan tahap geli dah ni.. aku TAKUT!

and phobia aku if orang tengok memang lawak aa..
haah lawak aa pada korang..
sengsara pada aku weh..
ingat best ke..

ada gak kata ngada-ngada ah ko nih, mende tu kecik tet je pijak dah lenyek..
yes its easy to say laa..
for you guys, benda tu kecik je..
but for people like me rasa macam kena hadap ngan monster yg besor nak kokak aku!!

for real beb, time enche asben nak tinggai aku sorang-sorang kat umah transit ni..
the first thing came up to my mind, pliz dont be any cockroach in the house!
aku tak pikir antu setan nak sakat aku ke..
or orang jahat nk masuk umah rogol aku ke..
aku pikir benda tu dulu!
aku dok pikir sapa nak selamatkan aku nih..?

aku cukup berdoa benda tu tak muncul depan aku..
but i guess my prayer tak sampai kot..
i tried not to think bout it sebab aku rasa the more i think, the more dia macam magnet memanggil-manggil supaya menda tu muncul..
tapi reli aku takley elak otak aku dari jadi paranoid!
and betui jangkaan aku, dia MUNCUL..

ketakutan dia adalah reli intense..
simptom-simptom katsaridaphobia yang aku dapat dari website tadi for info:

  • Heart palpitations
  • Feeling sick
  • Chest pains
  • Difficulty breathing
  • Dizziness
  • ‘jelly legs’
  • Feeling ‘unreal’
  • Intense sweating
  • Feeling faint
  • Dry throat
  • Restricted or ‘fuzzy’ vision or hearing

hmm pening ada..
part jelly legs tu amat laaa ada..
gegar rasa otot lutut time tu..
berpeluh toksah citer aa.. dah rupa macam baru lepas membajak sawah..

aku takmo rasa takut gini..
tapi reli aku takley elak..
jangan nak soh aku masuk Fear Factor aa to overcome my fear..
ko tabur berjuta duit depan aku n soh aku makan benda tu, mintak maap aa..
tak sanggup!
tak mampu!

nasib baik aa tuhan pertemukan jodoh aku ngan enche asben nan gagah perkasa tak takut benda tu..
itu laa superhero aku..
n jangan tak caya dulu ada je ex-bf aku yang sama je takut ngn aku..cane tu? dia pun lari blakang aku if benda tu mai.. ceh! fail big time!
nasib baik tak jadi laki aku..

and aku bersyukur sepanjang-panjang duk nyewa bujang dulu, my housemate adalah superwoman..
penyelamat tanpa mengira masa..
asai aku jerit je, dia dah sampai dengan penyapu sambil tanya “mana? mana”..
kengkadang tu mai sambil gonyoh2 mata sebab tengah tido..
hehehe tengs PjotChan! *hugs*

ada orang kata to overcome your fear, u must face your fear and tackle it..
show it who’s the boss!
hhahhaa..yeah rite..
kim salam aa..
aku tak hingin lagi nak berkenalan ngan benda tu..
selagi Ridsect ado di tangan, gua akan cuba berjuang sejauh yang mampu!
hehehe..

ok chiaoo~!

Advertisements

4 thoughts on “::Katsaridaphobia::

  1. nama saintifik dia sedap. napak takde kaitan langsung ngan ‘roach’ ke apa. huhu.Eh. ada ke laki takut lipas?? choi sgt tu.Aku binatang ni leh consider lagi la. amik penyapu, hempok je skali. Geram aku kalo napak beliau. Sbb katanya kalo napak seko ada lagi 3ribu eko entah celah mana.. *eh..skali ter takut kan engko lak. teheee*

    Like

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s