::international fair alger::

semalam opiser aku ajak pi SAFEX ada International Fair.. expo ni semalam opening by the President Bouteflika.. so kira ni first day di open to public..
lagipun tahun ni MATRADE Malaysia ada open booth, so kira pi tengok-tengok aa camne rupa kan..

hmm not bad aa ado gak benda nak dipamerkan..
jangan macam tahun dulu nyer.. reli plain takde apa pun nak pamer..
ni  kira nicer laa tak memalukan sangat rupa.. heheheh!

and that is our Malaysian representative from MATRADE KL ek.. so petite siut..
kental ini pompuan.. hehheehe..
she came by herself and jaga booth ngan one Algerian untuk tolong jadi translator dia..

time ni belom open up the hall to public yet.. dia bukak kui 11pagi.. kitaorang masuk awal..
biasa aa guna kuasa kad diplomat opiser aku ler.. heheheh!
and look! hall ni di konker oleh kampeni from China je weh..

ada 4-5 halls gak aa kat SAFEX ni.. and nearly 20 countries participated including Malaysia..
kitaorang suka if ada expo macam ni.. memang akan pi cuci mata sambil ringankan poket..
hehehhe..

ni satu hall je aku rajin nak snap gambo..
masuk hall-hall lain, tangan dah sarat kiri kanan so malas dah nak kuarkan BB tangkap gambo..
lagipun ramai giler orang hari ni.. kebetulan lak ari Sabtu, biasa aa orang Algeria mana ada tempat nak cuci mata kan.. bila ada expo macam ni, memang suka depa..

kitaorang ekceli ada matlamat gak pegi expo ni.. nak cari adiah untuk enche bos aku for his farewell..
dok pikir nak cari barangan seramik Algeria tapi tak jumpa aa pulak..
tup-tup ternampak booth kampeni from Egypt ni..
menarik gak barang-barang dia..

tertarik ati nak cari souvenir from Egypt kan.. nak harap aku sampai sana memang tatau aa bila so aku rembat aa satu.. lepas tawar rega, ok aa dapat best price..
lagipun opiser aku beli barang gak kat situ so senang aa aku nak mintak murah skit..

yeay! berjaya rembat satu Sphinx!
berat pepalih menatang ni.. its made of bronze..

then jalan-jalan ke booth Palestine.. ternampak barangan kesihatan kat situ.. ternampak dia juai chamomile!
hohoho..terus teringat ke Pijot gua.. tanya rega, bargain a bit and as usual depa tanya aku orang negara apa..
bila cakap je Malaysian, terus suka dia sebab dia kata dia penah pi Malaysia, bla bla bla..
bangga pulak aku bila orang cakap negara gua cantik and ohsem!
heehehe..

tetengah browsing booth dia, ternampak Habatussauda! hoho terus gua rembat laa tarak cakap banyak..
time aku tanya rega, budak salesgirl orang Algeria letak rega 1500 DA kat aku..hoi mahai!
tapi bila aku tanya bos dia yang suka Malaysia tu, terus dia kasi kaw-kaw diskaun no question asked!
terus rembat 2 botol terus..

bila balik, terus google kebaikan Habatussauda ni.. and the list of goodness goes on….
haiyo terus nyesal sebab beli 2 je..
and lupa gak yang gua ada dua omma!
cane? nasib aa baru first day kan.. so gua mintak opiser MATRADE tu tolong belikan lagi beberapa botol for my mom n MIL..
harap-harap still aa ado stok kat booth Palestine tu..

so pagi tadi dah start makan habatussauda tu.. gua bancuh ngan air panas macam teh..
ekceli buley je amik raw tapi demi penjimatan berganda kan.. heheheh!
kebetulan lak aku rasa tak brapa sedap badan pepagi tadi..
stuff nose.. then lepas mandi dah tukar ke bersin and runny nose pulak..
so minum air bancuhan tu, alhamdulillah kurang skit rasa macam nak demam tu..
tapi dont expect miracle to happen in one day la kan..
u have to amalkan at least 3 months to see any different..

eh ok aa enche asben dah online kat FB..
mak nak gi berramas mesra ngan laki lak ek..
rinduuu~!

Advertisements

7 thoughts on “::international fair alger::

  1. aku pun nak pesan habbatus sauda kat kakak aku sbb dia pegi umrah..tapi terlupa pulok tarikh dia pegi….dah pegi baru teringat…haiyaaa!!..tunggu Pn Masitah pegi le pulok….

    Like

  2. pnstoberitu aa negara mediteranian je ado benda ni..aku rasa kat Algeria ada gak tapi in raw material aa not process..kekucingkatzhehehe if aku jumpa lagi, aku borong aa lagi utk korang..nanti aku tnya2 gak staff2 aku..buyuiazlianahahaha bengong teks!aujinzjenis minyak camne ek?mcm minyak masak ke hapa rupa dia? hok yg acik beli ni mcm liquid pekat mcm texture madu tu..tapi itam pekat

    Like

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s