::oh ayam percik ku::

since semalam ekceli tingin ayam percik tapi ayam nan ado dalam freezer..
enche asben tak beli stok lagik.. so bertabah aa hati menanti dia pi kedai..
bila pi kedai, parking pulak takde! marangkerapukepundekan sungguh aa Algeria nih..!
mencik toi aku part nih..huh!

so arini berdoa banyak-banyak time balik dari opis agar dapat parking..
and doa dimakbulkan.. sesungguhnya Tuhan kesian kat budak gemok yg nak makan ayam percik ini..
hahahha! syukrann…

so balik terus bergigih memblender itu ini..
kebetulan enche asben and asrol mo pegi men tenis dulu, tenang skit aku nak take my leisure time untuk masak..
kalo depa ada aku rasa kalut nak masak laju-laju..
tah kehapa tah.. macamkan depa kebulur tarik-tarik baju aku mintak makan pun..
dah memang nature aku kot.. ada orang kat umah, aku rasa kelam kabut skit nak kasi orang makan laju-laju!

since aku adalah minah shortcut.. so here we go~!

AYAM PERCIK CHESUE


Ayam tanpa kulit 
*1/2 Bawang besar
*3-4 ulas Bawang putih
*1-2 inci Halia
*1 batang Serai (achik kedekut, stok serai dah skit)
*2 sb Cili blend (ikut nk pedas tara mana)
1 cawan Santan 
Gula 
Garam


Cara-cara:-


1.  Blend bahan bertanda * dan perap dengan ayam dalam 30 minit – 1 jam.
2.  Panaskan oven. Alas bekas bakar dengan aluminium foil and oles skit minyak.
3.  Susun ayam dalam bekas bakar dan buat kuah dulu.
4.  Campurkan santan dan bahan-bahan perap tadi dalam periuk dan masak ngan api sederhana, sentiasa kacau sampai pekat.  Perasa gula garam.
5.  Dah pekat, tabur atas ayam dan bakar pada 220c.  
6.  Tiap 10-15 minit, balik-balikkan ayam sambil tuang kuah atas dia. If nampak kering, oles skit minyak atas ayam.

setaraf pasar malam kata enche asben 🙂

tadaaa~!
cantik ayam percik mak noks…
hhahaha..
kemain pirahna enche asben and asrol makan.. licin!
kembang ati bila tengok orang bertambah-tambah nasi bila makan masakan aku..

tapi kuah aku rasa macam skit aa pulak.. tapi kira ok aa rasa segala memang mantop!
owh ni kalo korang malas nak tunggu kuah pekat lambat nau, sila aa main tipu skit ek..
guna TEPUNG JAGUNG as usual..

sukatan resepi aku tu aku guna untuk 2 bahagian peha hok beso and 2 kepak..
cukup-cukup untuk 3 orang makan..
kira lama gak laa aku masak tadi dalam sejam gak kot.. tak pasan pulak time..
tau-tau lepas je kuarkan ayam dari oven, enche asben and asrol tengah bukak pintu baru balik dari tenis..
tak dan aku nak pegi mandi dulu..
terus hadap nasik… bismillahhh~!

apa-apa pun, lauk ni dah bley masuk menu enche asben..
dia approve dah tu nampaknyer..
even ado gak komplen kata kalo perap lagi lama sure lagi setap and if kuah banyak skit baru best..
hmmph.. iyo la tu abe wehhh..
*rolling eyes*

Advertisements

4 thoughts on “::oh ayam percik ku::

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s