::Tikjda trip::

*note: before aku proceed, entry kali ni banyak gambo.. so sila bertabah aa kalo loading lambat ke hapa ek..

since semalam tah kehapa laptop aku takley bukak blogspot..
rupanya problem plugins.. ceh! sib baik mak tak buta IT sangat kheeennn~!
tapi jenuh gak aa aku membentak-bentak dulu sambil google saban hari..

ok ari Jumaat lepas adalah trip to wilayah Bouira..
nak naik mountain yg katanyer still ado salji..Tikjda!
ekceli aku pun tak pasti apa ekceli nama tempat ni…sat kata Tikjda, sat kata National Park Djourjoura..
ahhh lantak!

tapi yang pastinyer adalah mak kena heret paksa ikut noks!
tak rela ekceli aku nak ikut sebab memikirkan perjalanan 2jam without proper R&R sepanjang jalan..
aku ni tangki kecik.. kang nk terkucil mana aku nak tala?
yang pegi sume lelaki.. depa sume ada bazooka, tala mana pun senang..

tapi enche asben dok paksa-paksa kata kang tinggai, aku bising2 pulak.. aik?
makanyer, ikut aa aku ngan diaorang.. isk! isk!
kemain aku tak minom hapa pun dari umah and sepanjang-panjang jalan!
kemain takut nak minom, satgi nak terwiwi kang, naya..

bertolak kui 10.30pagi lepas pick up sorang lagi Malaysian..
so berempat aa kami sume dalam keta..
berpandukan GPS si Asrol, maka tawakalillah aa.. mamat tu ekceli dia dah penah pi tapi tahun lepas..
skang dah lupa kedarat mana jalan nak masuk..
and last-last, kami termasuk jalan lama.. which took us longer to reach our destination laa..
tapi ok aa, it was smooth and pemandangan was not bad at all..

nak tangkap gambo adalah tersorok-sorok as owez aa.. sebab Gendarmerie (polis) merata-rata..
view dia adalah best giler ekceli… memang cantik laa..
and ada certain-certain area, wangiii sangat.. enche asben kata bau mai dari kebun pokok oren tetepi jalan tu..
dia tengah berbunga.. reli wangi siut! kalo memalam harus remang-remang tu..

owh and pertama kali aku lalu terowong batu weh!
reli BATU ek..tebuk bukit.. memang preserved as natural as it is..
panjang gak terowong tu.. dalam tu memang takde aa turap kehapa dinding dia.. memang biar gitu je..
very nice! tapi sebab tengah keta banyak, kena la laju kan.. dah la gelap dalam tu, tak kuasa aku nk snap gambo..
::nmpk sign tayar tu, kena pakai time winter::
sampai dalam kui 1.. memasing dah pegang perot, kelaparan!
nasib aa si Asrol tau satu restoran ni dia penah makan situ..
kemain toi mamat tu punyer diplomasi, request nak makan kat luar..
maka staff tu usung laa meja kosi bawak keluar untuk kami..hehehe~!
layanan VIP sungguh..
::jejaka-jejaka panca sitara::
tengok?
tepi lereng lagi placing meja kitaorang..membelakangkan gunung bersalji ok!
and korang tengok portion makanan Algeria.. pergghh selambak!
tu ado nasi, pasta, kentang grill and lamb! owh enche asben sorang je amik turkey coz he’s weird like that! hahahah…!
tapi amazingly, enche asben nyer pinggan je licin tak berbaki!
see? memang bela antu raya aa mamat ni.. makan banyak, tapi keding!
::nun gunung blakang tu tmpt kitaorg nk pi::
after memasing dah usap-usap perot sambil *burp!!*
maka mari aa sambung perjalanan ek..jauh lagi nihh…ko nampak je gunung tu dekat tet…
jalan adalah super sempit tapi ok aa.. still can manage..
bengkang bengkok tu adat laa.. tapi sebab taksub nau tengok scenery, takde pedulik dah jalan macam kehapa pun..

::jgn tak caya, still ado yg mai nk skiing & snowboarding::
time pi sana, kemain kitaorang jadi retis!
for real ok.
..
sume nak tangkap gambo ngan kitaorang!
yang ada anak-anak kecik, selamba soh anak-anak depa mai ke aku, cium pipi kiri kanan…
tak pepasai ramai anak angkat aku ngan enche asben time ni..hahhaaha!
hai laa aura anak.. mai laa melekat kat aku lekaih..
kot-kot aa lepas ni dapat rambut blonde, mata perang macam ni kan.. hiks!
korang tengok aa betapa mantapnyer baby yang enche asben dukung tu..
peha macam kenny roger!! nyum nyum!
enche asben kata kemain padat berat baby tu..heheheh!
macam pikul seguni beras..hahahha! *ok aku exaggerate lelebih nih* 
yang lelaki tangkap gambo ngan geng-geng enche asben aa..
malas aku nak selit ngan depa..
mak kan diva! *flip hair*
tapi reli aa.. asai jalan skit, ada orang request nak bergambo sama..
sampai aku malas nak wat eye contact aa ngan orang..
tapi part budak-budak, aku layan aa..coz they are soo CUTE!
so sambung perjalanan meng’explore’ sambil hiking…
kasut memasing usah citer aa.. boot aku lak bukan untuk snow.. memang basah sampai ke stokin dah..
enche asben ngan si Asrol lagi aa dok pakai Geox! giler wat pelasah kasut gitu..
hancur bercalar sana sini dah tu..
kitaorang nak jalan ke stadium atas tu.. kata Asrol ada stadium kat ujuuuunng sana..
tapi jalan kena block ngan salji, so u have to walk to go there..
huh? jalan kaki? me?
rasa nak buat-buat pitam jee time tu..
isk! isk! dah aa kena paksa mangkit pagi WIKEN, ni kena hiking pulak?
huwarrgghhh~!
::jalan kaki sampai ujung sana?? huwaarghh!::

bley tahan gak aa semput aku berjalan..
ada part jalan tu memang still covered with snow, ko kena jalan atas snow…
perghh rasa macam training askar dah aku rasa.. kaki jelus-jelus dalam snow tu, ko kena jalan angkat kaki tinggi-tinggi gitu.. 
terkejut otot-otot budak gemuk nih..
see? yang ni penghabisan aa terus tak brani nak cross..
giler.. satgi ko tersliding terus ke bawah.. sapo nak tolong?
makanya, keciwa mereka-mereka itu sebab dah dekat tet ekceli untuk sampai ke stadium tu..
aku tak ek… aku penat tak terkata, pikir nak tido je nih! hahahaha..
so kitaorang patah balik je laa…
masuk je keta, pergghhh lega nyer! 15-minit pertama je aku sedau..
yang lain aku dah membongkang ternganga tido…
tapi sampai kat highway china-made, hah kau, tersentap aku mangkit tido..
giler punyer gelombang highway weh..
melambung-lambung tet*k aku..
ada satu tahap, cramp perot aku terhenyak macam tu..
sampai umah, tengok-tengok period mai..!
perghh hebat toi highway cina buat ni.. 
dia punyer hentakan tu, terus bikin period aku mai awal…
syabas!
ok aku tade ending..
owh lupa perjalanan balik adalah 2jam je sebab dah jumpa jalan kuar ke highway tu aa..
bangkai punyer highway cina!
THE END!
Advertisements

8 thoughts on “::Tikjda trip::

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s