::cant stay mad at u bebeh::

semalam first day of work adalah kemain berat nak mengheret bontot pi keja..
badan rasa tak best..
lelebih lagi malam before that aku pi kenduri pre-wedding drebar opis kitaorg, si Rafik, aku dah kena ujan..
owh citer tu nanti ek aku up..
now aku nak membebel benda tah hapa2 dulu..
izinkan aku..

so balik je dari opis, otak aku ekceli dah setting, TAKMO MASAK, TAKMO MAKAN..
dah aa ada kes-kes kesentapan enche asben buat kat aku this past few days yang dah rupa mangkuk tingkat dalam ati aku.. dah aa aku tengah hormon tak stedi nih..
yeahh, u are in big trouble mista!

tapi aku ni aa satu nyer.. bila aku marah ke hapa, aku suka diam.. and if aku bercakap pun, face-less aa muka tu.. and if i smile pun, poker face aa..

“I smile and act like nothing is wrong sometimes, it’s called dealing with shit and staying strong”

tapi semalam once melangkah je masuk umah, tak sampai ati nak stay mad and let him starving..
ni sume aku rasa sebab amalam Dato Dr Fadilah Kamsah aa yang aku dok buat hari-hari aa nih..
reli aku masuk je umah, aku takley nak marah lama-lama..

aku tiap kali kuar umah, aku mulakan langkah kanan and terus baca Qursi.. ni aku dah amal since bertahun dah..
once ko kuar umah and baca Qursi, insyaallah tuhan lindungi ko sampai ko melangkah balik ke dalam umah..
and takat ni alhamdulillah, bukan diri ko je terlindung.. aku rasa umah ko pun terlindung sama..
penah aa aku tetinggai kunci umah bebetui tergantung kat pintu umah weh! tapi aku percaya berkat amalan ni, alhamdulillah takde sapa nampak kunci tu kat situ walhal jelas je dia terpacak kat lubang kunci tu.. kalo idak pree-pree je pencuri tibai barang umah aku!

then bila masuk umah balik.. aku ikut nasihat Dato’ Dr Fadilah Kamsah yang aku dengar dari radio..
before this, aku juz masuk langkah kaki kanan with salam..
tapi Dr Fadilah Kamsah kata, its better ko baca bismillah 3x depan pintu and langkah kaki kanan masa masuk umah untuk elak setan ataih pintu tu ikut masuk sekali ke dalam umah..

katanyer, untuk elakkan laki bini bergaduh selalu or anak-anak degil kat umah tak mo dengar kata..
elok aa amalkan benda ni..
and alhamdulillah aa, aku rasa becoz of this, tiap kali aku angin ke enche asben, tak lama pun sure dia ilang sendiri!
macam api nyala-nyala dalam ati, tup-tup padam kena simbah ayo bomba…
neno-neno-neno~!

even its not 100% accurate sometimes, well.. still suatu kebaikan bila melangkah masuk umah with ayat Quran rite?
yea adakala takley nak escape gak dalam kehidupan seharian kalo tak gaduh ke hapa..

~sedangkan lidah lagi tergigit.. ini kan pulak suami isteri..

(wahh tetiba gua feeling ala p.ramlee & saloma!)

ada gak terguris mana-mana ati..
ada jugak ternages di sana sini..

but we are still good..
and that’s what counts!

Advertisements

2 thoughts on “::cant stay mad at u bebeh::

  1. Bese le mek…kalo tak terkurang ngan tak terlebih bukan manusia namanya…. Aku pun macam ko…memula marah bagai nak pecah hati kat sesapa pun…tapi tak boleh nak marah lama… Marah tu penyakit…tak elok simpan lama-lama…. Peaceeeee!!!

    Like

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s