:: duit terpijak::

korang selalu tak jumpa duit?
i mean tetengah jalan ke.. merata-rata tempat lain ke..
jangan aa kat umah sendri.. itu aku pun selalu jumpa gak..
jumpa dalam wallet enche asben! hahahaha (hokey not FUHNY)

aku since kecik mata memang alert sungguh bab jumpa benda-benda nih..
lelebih lagi duit laa..
wah amat mata duitan khenn…

takat jumpa tetengah jalan doploh sen, limaposen tu.. biasa sangat aku..
and mengikut petua tah sapa aku tak ingat sapa ajo aku time kekecik dulu, tiap kali ko jumpa duit tengah jalan, sila ganti with something kat tempat ko jumpa duit tu..

contoh aa ko jumpa doplohsen kat tengah jalan tu, sila amik batu kecik apa-apa yang ado situ, and letak/ ganti kat tempat det doplohsen tu (apsai aku rasa macam aku explain pusing2 ni?)
mitos ke urban legend ke, aku tatau aa.. kalo tukang ajo tipu aku, maka tipu aa aku kat korang gak~
heheheh…
kengkonon takmo duit kita ilang pulak lepas tu kekdahnyer..
sebab if ko amik duit jumpa tu contohnyer doplohsen, ko tak ganti with something, ko akan ilang dabel the amount after that..!

as a child time tu, for sure la ko takut ilang duit ko balik kan..
the temptation jumpa duit pree adalah menggoda..tapi to loss dabel the amout, adalah scary!
dah aa time aku kekecik, singgit tu adalah BESO rahmatnyer weh..
bley dapat ayo sirap, nasi lemak sepinggan with kopok lekor dah tuu…fuhhh!

tapi bila dah beso skit.. mak dah tak heran dah petua-petua nenek kebayan nih..
mebi dok pikir… ah rezeki dari Allah..
if ilang tu, bukan rezeki la kan.. redha je aa…
(wahh macam ostazah pilihan pulak aku)

amount paling beso aku penah jumpa adalah RM50!
aku jumpa kat Waterworld tak salah aku..
bebetui depan toilet.. tetengah jalan depan locker-locker tu…
aku tengah tercatuk tepi locker sambil pegang pelampung beso tu nunggu kawan berak..
then  mata aku tertangkap benda alah tetengah jalan tu..
everyone tak nampak weh..siap lalu lalang pandang ataih..
lagipun jalan tu basah, duit tu melepek macam kertas balut chewing gum kehapa and berlipat kecik..

serba salah lak aku nak kutip taknak ni?
tapi pepelan aku pi jugak ke duit tu, aku letak pelampung aku ataih duit tu..
konon takmo aa obvious kat orang.. mana tau ada yang menyedari and memerhati gua nak mencilok duit tu..
tau ko rasa guilty ek chesue! hehehehe…
peh tu bongkok buat-buat cek something, laju-laju amik masuk poket!
kemain sengih time tu rasa macam menang loteri..
ekceli aku risau gak ada kamera trick nak ‘wakenalubeb’ ke hapa kan..
tak pasai mak femes masuk tv kann..
haah nak buat salah memang your mind plays trick on u aa..

hmm then takat singgit, lima hinggit, spoloh hinggit..
biasa gak jumpa.. tempat-tempat yang pepelik jugak..
jumpa tepi toilet dalam club pun penah..
haa talk about club.. dalam club memang bersepah aa..
ko harus alert je.. PASTI ada siutt!
biasa aa orang mabuk kalo korek duit dari poket, bukan depa sedau ada yang tercicir…
and club adalah gelap kan..
so mata harus terang ek untuk scavenger hunt nih..

disebabkan mata aku tajam dalam club..
selalu aa aku kena jadi tukang carik barang untuk kawan aku yang mabuk..
ada sekali tu, cincin emas dia terpelanting mana tah..
ceh, mabuk kalah kap ya ling~! cincin kat jari pun bley terpelanting!
aku pikirkan kesian and pikirkan EMAS..
harus aa aku bukak mata luas-luas carikkan.. even mat tu dah ala redha ngan kehilangan tu… and i found it..
kemain berterima kasih..
yea yea rite..

and 2 hari lepas…
aku jumpa duit buruk berlipat-lipat atas karpet bilik bos..
bebetui tepi pintu masuk..
tercicir aa nih..
er err… halal bley tak bos?? ahahaha…

tapi aku tak rasa itu duit bos aku..
sebab buruk and berlipat-lipat.. bos aku takkan lipat duit dia.. dia boh duit dia straight dalam wallet..
aku syak budak-budak security guard yang mai tutup tingkap bilik bos aku nih..
tapi seko pun tak mai bertanya hapa kat aku kot terjumpa duit kat level ni..
so i keep it laa…
malas aku nak buat pengumuman..
kang SEMUA ngaku ilang duit..

seminggu takde sebarang tuntutan, jadi rezeki chesue aa kan? kan?
lalalalaaa~

Advertisements

2 thoughts on “:: duit terpijak::

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s