::udang masak lomak wehh::

semalam tetiba tekak tingin nak masak lemak with nenas..
anything pun takpe janji ada nenas..

so kelebet freezer, jumpa baki udang.. ada aa kot dalam 15 ketui gitu…
jaadi aa nih..
resepi pun main campak2 je.. sonang keja acik!

owh untuk sukatan i will give to u in sukatan sudu ek, aku dah siap blend bawang beso and bawang putih sebotol beso… cili kering pun sama.. so main ceduk je aa..memudahkan kerja kan!
MASAK LEMAK UDANG WITH NENAS
Udang
Nenas
2 sb blended bawang + garlic
1 sb cili blend
1 inci kunyit idup (tumbuk halus)
2 batang serai (ketuk)
2 cwn air
1 cwn santan pekat
sehelai daun kunyit (racik2)
Gula Garam secukupnya
Cara-cara:
1. Masukkan blended bawang, cili blend, kunyit, serai and nenas dalam periuk with air and biar didih.. if u prefer pedas lagi, bley je tambah cili blend lagi or tukar kepada cili api tumbuk..
2. Masak atas api sederhana sampai nenas separuh masak..Then masukkan santan and kacau rata. Make sure jaga supaya tak pecah minyak ek..
3. Masukkan udang, then daun kunyit and lastly perasa gula garam..
4. Once udang dah bertukar kemerah-merahan tu kira dah masak aa.. Jangan masak lelama udang nanti ilang manis dia..
Haih… lapo pulak acik nengok lauk nih
owh, and if la kan udang ko dah abih ko ratah tapi kuah stil ado, mari improvise ek!
rugi oo nak buang, santan kat sini kemain mahai so sila jgn membazir…
ko pecah telo dalam tu and perangat pepelan kuah tu sampai telo masak..
jaga jangan over api tu kang pecah lemak santan tu tak lawa pulak texture kuah lemak ko tu..
haa dah jadi masak lemak telo kan!
hehehe
kira 2 in 1 dah nih…
Advertisements

2 thoughts on “::udang masak lomak wehh::

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s