::as a fren::

kengkadang nak menegur orang ni memang payah..

lelebih lagi kalo itu kawan baik kita..
tiada cara yang terbaik yang buley kita buat..
dah nama pun nak menegur kesalahan or kekurangan orang kan..
for sure aa akan menyinggung perasaan orang punyer..
ko nk tegor org kentut busuk macam getah sekerap pun orang tersentap..

mcm aa kentut ko bau sabun Lux!!

tapi tu aa..
ditelan mati bapak, diluah mati mak…
as a fren takkan ko nak lihat dia buat kesalahan tu sampai bila-bila..
mebi dia buat tanpa sedar..
and mebi dia juz wanna have fun untuk melupakan masalah terbeban..
for me, there’s no nice way to say it..
secara tersirat sekalipun ko kasi.. sehalus mana pun bahasa ko karang..
ada hati akan tersentap juga..
mebi molot dia akan kata “im ok” tapi dalam ati, kita tatau..
dan hasilnya, dia akan menjauhkan diri dari kita..
as a fren kadang-kadang kita membabi buta memberi sapot..
apa saja kawan kita buat, even salah sebenarnya, kita sapot..
aku pernah jadi macam tu..
but now im trying not to!
as hard as it seems, wrong is wrong..
and aku taknak bersubahat and i dont want my fren tersasar jauh..
and the most important of all, aku taknak satu hari nanti bila everything crumble in her life, im the one to be blamed..

ko as a fren, napa ko tak tegor aku dulu? u should have said something!

mebi yes, mebi not kita akan dapat ayat ini..
tapi that is what i felt once upon a time..
when my so-called fren membiarkan aku membuat salah and for me, bila tengok no one menegur, kaduk naik junjung laa..
and tiba-tiba she stab me in the back!
and YES! i blamed her for not telling me face to face as a fren..
kita manusia sentiasa je mencari something to blame..
paling popular adalah salahkan takdir!
salahkan orang ni..
salahkan orang tu..
but never blame ourselves..
yeap! we are only human…
kadang-kadang aku tak paham napa ada je orang yang terus-terusan membiarkan kawan baik sendiri tenggelam..
makin diagah-agah pulak orang tu ngan keseronokan sementara dan membuatkan dia lupa kepada tanggungjawab sebenar dia..
ilang niat.. ilang nawaitu..
i hope my frens tidak selamanya tenggelam..
i hope she can still be save..
aku harap semua kawan-kawan aku sedar that i love them dearly..
marah tu ertinya sayang..
marah seorang kakak kepada seorang adik..
chesue tak marah direct.. chesue perli dulu..
hehehe..
ok aa..macam serius pulak topik..
nk gi cuci muka sat.. abuk masuk mata aa pulak (ece ce ce)
next!!
Advertisements

5 thoughts on “::as a fren::

  1. aritu aku ternampak kawan aku RT tweet wardina berbunyi begini (eceh dh mcm ape ayat aku) “No matter whi we are, we ALL need reminders. Teman sejati memberi teguran ikhlas bkn hanya membodek/memuji.check ur friends. Bila last dia tegur”.mmg kalau aku pn kwn aku tegur sentap, tp kalau org rasional dia akan pikir blk kenapa kawan dia tegur dia.

    Like

  2. klo xmampu tegur, kita doakan la smga Allah buka hati n minda dia..smg dia teringat ke tanggungjawab dia yg sebenar..anak2 permata hati dia tu xdiabaikan…insyaallah…amin..

    Like

  3. buyuaizlianatu aa teman sejati akan menegur whether its hard to swallow or not..tapi tu aa tetap dilema nak tegor kan..kita ni sentiasa menjaga ati ekceli..pjotleetu aa aku doakan dia terbuka ati dan jgn leka sgt ngan melayan emosi..masalah sentaisa akan ada, tapi tanggungjawab yg tuhan dah kasi tu lagi penting..life must go on!

    Like

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s