::karipap-karipap cinta::

hah osah kata aku tengok citer tu ek..

acik tak minat citer jantan2 muka jambu nih..
tak kuwasaaa!
even citer abe kental aron ajiz pun aku tak tengok2 sampai ke sudah..
apokan lagi citer merepek hal karipap..
hhahahah!
ok ok..thats not the point ek..
ari ni gua tetiba pulak jadi rajin..
tup2 dah tertenggek atas dapo inti kentang, siap!
dok nguli2 tepung and kelim karipap..
hoh.. kerajinan apakah ini?

Inti Karipap

1biji Bawang -chopped
3-4 biji Kentang-diced
Daging kisar
3-4 sk Rempah kari
1/2 sk Serbuk kayu manis (optional)
1/2 sk Serbuk jintan (optional)
1/2 sk Serbuk lada hitam (optional)
Garam
Air

Cara-cara:
1. Tumis bawang and daging kisar.
2. Masuk kentang, rempah and sume serbuk2 tadi if ado.
3. Masukkan air and tunggu sampai kentang empuk and kering. Jangan lupa perasa ngan garam.

Kulit Karipap

2cups Tepung
1/2 sk garam larut dalam air suam
2 sb minyak (dipanaskan)

Cara-cara:
1. Uli sume sampai tepung dah tak lekat kat tangan.
2. Canai and as usual aa if buat karipap ek, isi inti kentang tu and kelim..
If u guys suka kulit karipap yang rangup, put some marjerin dalam aduan tu ek.. for me, aku tak suka sangat..
dulu if mak aku buat and aku rasa rangup sangat, aku simpan dulu karipap tu dalam peti ais my portion to make it a bit lembut..yeay im a bit weird!
mak aku terpaksa aa wat rangup sebab adik bradik aku yg lain suka.. aku je sorang yg pelik..
so 2 lawan satu…kalah aa acik!
adunan aku tu cukup la bley dapat 21-22 bijik gitu..
ni pun sebab acuan aku kecik tet..
owh aku guna acuan kuih algeria ek sebab aku takde acuan karipap..
ni pun Puan bos aku yang kasi..
by looking at its kelim tu, yeay, aku kena kelim balik manually sebab takut satgi terbarai2 pulak isi perot karipap aku time menggoreng kang..
tapi ok aa acuan ni buley aa kasi menten saiz karipap aku..
kalo idak dulu time takde acuan ni, kecik beso kecik beso saiz karipap aku..
enche asben tak sentuh langsung..huduh pepalih!
tapi kali ni, mak vangga!
lajuu karipap gua clear weh…
siap request nak karipap sardin aa pulok…
hmm esok aa ek darling..
quota time duk dapo di hari minggu dah berlebih2 nih..
i should be parking my butt on the sofa this moment..
not main masak-masak di dapor..
ok..bye bye u guys!
from now on, gigih aku try boh sukatan kat resepi..
demi mu budak Poland!
ecehh…
p/s- udah rasa feverish nih..hoh! asai wiken je nak demam..ce demam ari kejaa, sedap gak aku nk MC!
Advertisements

4 thoughts on “::karipap-karipap cinta::

  1. kemas gila ok. aku silap2 ada acuan pun tak reti jugak.wah tak reti katanya padahal malas kan.tp ye la kat kl ni bersepah kan. kalau aku terdampar jauh2 macam korang. harus aku pun gigih. 🙂

    Like

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s