::akhirnya kontena sampai!::

ekceli bukan kontena aku yg sampai..

hehehe..
kontena aku dah berzaman langsai isi perotnyer..
ni kontena opiser baru aku tu..
aku tumpang barang makanan aku dalam kontena dia skit..
in fact, everyone tumpang barang dalam tu jugak..
kontena beso beb.. 20 kaki so mari aa mengambil peluang beramai-ramai ek..
kontena opiser aku ni dah lama sampai port Algeria ekceli tapi proses nak kuarkan tu agak lama..
dekat 3 bulan tu beb tersadai kat port!
mangkuk hayun prosedur kat sini memang lembab giler..
nak dapatkan kelulusan dari MFA laa.. then ke imigresen.. then nk appointed packers..
aku time tu risau kes kontena kena pecah macam aku kena dulu berulang kembali je..
and takut gak barang makanan rosak sebab lama sangat terkedup dalam kontena..
tapi alhamdulillah everything in good condition..
packers kali ni amat teliti wat keja..
tak macam packers aku dulu..baboon sungguh!
packers opiser aku ni even guna dabel boxes utk pack sume barang2 and wrap everything individually!
jenuh aku nk bukak satu2 bungkusan kertas untuk jumpa semua stok sardin and kicap aku!
barang-barang aku adalah dalam 8 kotak beso..
barang EO aku pun 8 kotak gak..
and barang bos aku 7 kotak je..
hamboii staff yg berlebih2 reload stok ek..macam nak duduk lamaa je kat sini..kekekek!
even 8 kotak je, jangan tak caya they all cost me nearly RM1200!
EO aku ari tu citer dia pass duit ke adik ipar dia untuk beli barang-barang nearly RM3k!
perghhh~!
aku yang seribu lebih tu pun terkemut-kemut tong-tong separuh sorang total bil ngan enche asben.. harus adil gitu..
and thank god time kitaorg nak tumpang barang-barang ni, aku ada kat mesia tengah cuti..
so all the stuff kitaorg beli sendri and had a list..
so senang aa nak cek apa yang terkurang terlebih..
macam EO aku and bos aku, memasing passing duit ke sedara mara untuk tolong belikan barang-barang je.. kena redha je laa apa yg ada ke takde..
nasib baik jugak aa ada resit barang2 aku beli tu.. aku sendri dah lupa apa kebenda aku sumbat dalam kontena opiser aku tu..
yang aku ingat aku beli beras, stok megi and sardin! itu essential stuff tu..
bila dapat je kotak-kotak kitaorang tu.. kemain best!
rasa macam baru dapat adiah dari santa klaus lak
since packers stop sat je drop off kotak-kotak kitaorang kat opis before continue ke umah opiser aku, maka harus aa angkut sendri ke umah masing-masing kan..
patah pinggang enche asben ngangkut 8 kotak tu sume…
bayangkan aa 70kg beras!
aku nk tolong pun tak daya.. dia tak kasi pun.. BERAT GILER!
terkuar peranakan aku kang kalo tolong angkat kang!
tu pun enche asben men tolak2 je time nak bawak ke depan lif..
then golek2 kuar sampai ke depan pintu umah..
even kering, gagah jugak laki gua rupanyer..ahaks~!
sampai dalam umah, unwrap everything..
sib baik dapo aku beso and luas senang nak punggah2 barang sume..
semak setempat.. mudah nk kemas balik kang..
ada aa certain stuff yg dah rosak and berbubuk sebab humidity tinggi dalam kontena mebi..
sepeket keropok kering aku selamat masuk tong sampah!
beras 10kg sume ada 7 pek, alhamdulillah selamat sume.
stok megi pun selamat! kemain banyak weh…
time susun2 tu dah rasa macam bley bukak kedai dah ni!
everything kitaorang beli in bulk..
megi asam laksa 2 kotak… megi kari sekotak and megi tomyam sekotak..
so total adalah 4 kotak x 12 bungkusan x 5 pek = 240 pek!
gilerrr… ini stok membotakkan kepala namanyer ni..
heheheh…
then sardin cap ayam pun beli sekotak dalam tu ada 48 tin saiz sederhana..
ini stok untuk aku berlaksa! harus ada nihhh…
laksa kering pun gua up dalam 4 peket lagi..
milo, nestum, rempah ratus mak nenek segala..
segala jenis tepung, baik tepung beras, tepung pulut, tepung ubi..sume aku borong laa.. siap tepung pau Blue Key pun aku beli.. tah aku nak buat apa aa ngan tepung2 ni sume..

aahh buat tak buat, blakang kira janji ADO!

hmm apa lagi aku beli ek?
owh ikan masin tenggiri dalam botol ado, petis udang ado, teh tarik instant, cordial sarsi!
kacang ijau, kacang merah, pulut itam.. ini sume stok utk bubur (or inti pau ke) ..
aku siap order sedozen botol kecik budu cap ketereh weh straight from KB!
thanks to my dad (^_^)
kalo dah nama separuh kelantanese tu, takley buat apa aa… ko campak aa aku ke eropah sekalipun, budu harus laa ado.. heheheh~!
and tak lupa jugak benda merepek2 enche asben seperti stok jeruk kedondong dia!
yap.. dia antu jeruk!
sibuk nak bawak jeruk dia tu tiap kali balik mesia… kalah perangai ibu-ibu mengandung!
aku penah citer kan time kontena kitaorang dulu dia angkut 3 balang jeruk..
yes..BALANG ok, bukan botol, bukan peket2.. and dia hadap sorang-sorang sebab aku bukan pemakan jeruk..
peh tu siap beli jugak sedozen air gas A&W root beer…
*geleng2 pala*
im stucked with one BIG baby, i tell ya..
tetengah punggah barang.. enche asben campak satu kotak kasut kat aku..
waahahah..MY GEOX!
lupa dah aku ada letak kasut aku dalam kontena opiser aku gak..
akhirnyerr…. hehehhee esok tu terus melaram tak dan-dan..
sini ada Geox jugak tapi bila aku suka kasut tu, sure takde saiz aku! benci betui..
so ari tu time balik mesia, tetengah jalan kat Pavilion ternampak kedai Geox..
try masuk and berkenan satu nih.. and thank god, ada saiz!
and yes Geox adalah pricey tapi berbaloi aa pada aku yg setahun sekali je beli kasut..
kasut ni tahan lasak and tahan lama and kurangkan bau coz of its technology ke hapa tah..
kira kasut breathable gitu.. kira dia takde buat kaki ko berpeluh ke hapa..
kalo nak diikutkan beli kat Algeria lagi save sebab convert USD ke matawang black market Algeria segala..
tapi dah saiz tak mandang sokmo.. pejam mata, swipe kedit kad!::1::
mati la aku ujung bulan tengok stetmen kad kedit aku….
hmm…kay la idea dah abih.. :6j2:
ekceli jiwa tatahan nak gi memasak!
malam ni dah setting otak mo buat sambal SARDIN nan kebabooo.. nak campak banyak2 cili api biar berapi bontotmolot sebab enche asben malam ni makan luar ngan kengkawan mesia dia so bley aa gua buat pedas2 skit ikut selera gua…
hehehhehe!
ok babai… :0x2: (konon2 comel la nih)
p/s- ceh! enche asben tak jadi kuar la pulak so nak makan kat umah.. *simpan balik cili api!*
Advertisements

6 thoughts on “::akhirnya kontena sampai!::

  1. perghhh!!ada lg stok laksa ko yer..aku masih dlm pantang laksa…uwaaaa…bln 7 ni bru leh makan…uwaaaa..(nangis kuat2)..beb, stok meggi ko tu bukan boleh membotak kepala je, segala bulu kat bdn pun leh luruh..make sure ko check expired date k..

    Like

  2. mcm ni gayanya org dok obersi beli brg bwk blk sana ye..byk jugak ehh..jakun sket..xpernah tau cenggini..heheMegi tu biasanya byk cenggitu bape lame bleh abiskn?btw..slmt berkenalan 🙂

    Like

  3. pjotleeantu laksa ada seketui kat sini so harus benda tu..stok megi tu kalo adik2 hostel tgk sure nages kan..hahahah!kekucingkatzhahaha..cencalok je aku tak penah angkut ke sini weh, melotop kang dlm kapaltrobang..zetaini baru skit je sb numpang orang..kalo bebetui nyer first time kontena sendri, mau tenggelam lantai umah terus! hehehe..megi tu depends aa tak sampai setengah taun bley langsai kalo tak pantau..owh salam kenai to u too~

    Like

  4. salam,wahh..gila banyakkk stok megi. ai kalo balik mesia stock-up beli:stok ayam/daging/bunjut/ikan bilisikan biliscili keringdah, cukup!sebab dedulu beli la banyak2, memacam barang sampai excess baggage..alih2 expired aje sudahnye..tamak haloba lah katakan masa menyopping tu. tak sedar diri ni bukannye rajin sangat masak..huhu

    Like

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s