:: Hari Asyura, bihun sup! ::

hari ni cuti Asyura and Algeria adalah cuti..maka kami pun cuti aa ngan gumbiranya..
semalam aku dah plan dah dalam otak nak buat laksa tapi enche asben sudah slash before that idea came out!

“buat bihun sup kuning best gak ek esok.. peh tu wat sambal kicap tu”

ahh…kalah idea gua!
dia dulu dah ada idea rupanya..
maka ikut aa perot dia.. puan bini dah cukup debab dah, so biar aa si kering pulak merangka menu perot dia ek..
kasi chance gitu..hiks!

BIHUN SUP DENDANG PERANTAU

Bihun (rendam ngan air panas with serbuk kunyit)
2-3 ulas bawang putih – tumbuk/blend
1/2 bawang beso – tumbuk/blend
1.5″ halia – hiris
3-4 sb sos tiram
2 sb perencah sup gear box (optional- if takde ganti ngan serbuk sup or sup bunjut je la)
Daging / Ayam 

Hidang with:
Sawi – celur dalam air panas
Togey – celur dalam air panas
Bawang goreng
Telur rebus (optional kot..aku hentam bubuh..hihihi)

Sambal Kicap (blend sume if malas, tumbuk kalo rajin ek):
10-20 cili api
3 ulas bawang putih
Air asam jawa
Kicap manis
Gula
Air (if pekat sangat baru tambah)


Cara-cara:
1.  Tumis bahan tumbuk with halia sampai wangi.  Then boh air sebanyak korang nak kuah banyak mana.
2.  Masukkan daging / ayam, sos tiram and perencah sup gear box. Kalo takde perencah tu, campak serbuk sup or sup bunjut je la..Then, kacau!
3.  If guna daging, biarkan dia reneh lama skit dari ayam. Lastly, perasa gula garam.
4.  Hidang dengan sayur-sayur celur and sambal kicap..MANTOP!

::bihun sup::

kalo sambal kicap ko mantop, sup ko tak sedap pun jadi sedap! hahhahha!
sambal kicap ni aku tiru mak peejburhan nyer resepi..
teringat ari tu dia ada up entry resepi tu maka try la ari ni..
memang terbaeeekkk!
maceh Anty!

enche asben blasah dua mangkuk straight..

and i was rite! after 2 hours bertahan mata, selamat~!ZZzzZZZ

::sikering kesayangan::

yap, that ulat gonggok on the sofa adalah si kering hamba!
hahhaha..
macam tau-tau je puan bini mo jadi paparazi.. siap tutup muka dah ngan bantal!

owh pinggan masih di atas meja bukan sebab malas bawak ke dapo..
that means he still wanna eat!
memang macam tu.. tiap kali aku nak bawak pinggan dia ke dapo, dia kata tak payah..
kata still nak makan..
walhal bukankah makanan di dapo?
apa masalah untuk bawak pinggan ke dapo if dia still nak menambah?
that my fren, is still a mystery!
hahahhha…

by the time this entry nak siap, enche asben still bergulik di tempat kejadian, still tak sedau diri lagi tu..
and im off to the kitchen, mo seken round bihun sup!!
muahahahhaah…!
catch you guys later..
muah!

Advertisements

4 thoughts on “:: Hari Asyura, bihun sup! ::

  1. marina monroeterbaek anty..lelebih sambal kicap resepi anty tu..licin!jiejah@izatu aa nama resepi harus aa pilu2 sb serba serbi kekurangan kan..kekucingkatzsini aku tatau mana nk cari tulang..tak nampak lagi kat kedai..org Algeria tak reti makan tulang!depa buang..aku nk mintak dlm bahasa french tak reti aa pulak *selak2 kamus french*

    Like

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s