:: halal haram ::

dok stalking fb kengkawan and then terhenti kat sorang kawan lama aku ni..
ive known him way back when i was in ipoh..
kawan satu taman..
ekceli sebab dia kawan ex aku..
his brother sebaya adik aku and even have the same birthday!

we were pretty close aa..still contact until now..
aku tau sume citer-citer dia..
sampai brapa girlfren dia slept with sume laa aku tau..
until the last one yang ended up with a baby..

tiap kali aku balik cuti ke Malaysia, aku akan ziarah anak depa..
baby girl..
aku kenai the mom, my fren oso..
aku juz kesian time tu kat diaorg.. no knowledge on how to be a parent..
and the financial was tight sebab dua2 tak kerja..
actually the pregnancy wasnt planned (huh..whoever plan a pregnancy when u dont even married yet?)
tapi sebab the girl dah banyak kali went thru abortion, she got scared and insisted to keep that one..

things went from this to that..
memang full of drama laa time tu..
tapi lama-lama ok aa..
and now, the boy tak bersama dah with that girl..
the boy kept the baby and raised her with his parents..
im not sure the parents knew or not that the baby adalah their grandchild..

as for the girl, she lived her life like bujang.. and i doubt that no one knows bout her past..
sebab aku penah tanya hal anak dia kat fb, but she ended up deleted my komen..
(aku sebut nama anak dia je, skit pun tak mention itu ‘anak dia’ kat status)
and borak thru inbox with me..
she even have a bf now and dok sibuk cinta sayang on fb..
im shocked coz as if anak dia dah tak wujud dalam diari idup dia..
semudah itu ek? dulu kemain cakap nak usaha dapatkan anak dia balik..

ok ok..apa aku lalut ni..
that is not the thing i wanna tell..

the thing is, napa benda haram mudah je diperolehi?
aku ada 4 orang kawan yang ‘berjaya’ beranak anak haram and they dont even care what masyarat nak cakap or apa perasaan makpak bila tetiba tunjuk cucu segera..
contoh macam kawan aku tu.. 4 kali ok dia gugur but still tuhan kasi lagi and even dia beranakkan budak tu, tak hargai pun!! watdefuk!

if only aa aku takde iman, dah lama aku salahkan takdir..
salah kan sume!
aku dah lalui everything.. aku dah tengok memacam gelagat and most of it are not nice..
bila tengok sume ni aku kadang tertanya-tanya gak..
napa bila dah halal, kemain susah nak dapat anak?
kenapa?? apa dosa kami sedangkan kami ikut jalan yg diredhai-Mu..?
kenapa diaorang yang tak halal hubungan mudah je dapat apa yang kami nanti bertahun-tahun ni?
siap buang-buang lak tu..

citer orang buang anak tak sah taraf.. branak macam mak kucen dalam toilet sorang-sorang..
bunuh anak sebab takut orang tau..
why??

aku reli give up kadang-kadang bila tengok sume ni..
i reli do..
ketidakadilan amat menyakitkan ati..

IF ONLY….
if only aku teruskan……what would happen?

Advertisements

7 thoughts on “:: halal haram ::

  1. Iz says:

    Ehhhh dah boleh komen. Ha okeh baru aku nak komen ni. Aku pun dari dulu tak puas hati, bila baca cerita org buang anak la, apa la. Betul cakap ko, yang haram tu, senang je dapat. Orang lain dah 10 tahun kawin. Injek sana sini sebab nak dapat anak. Tapi takde jugak rezeki. Yang haram ni, sekali je dah mengandung dah. Baka subur gamaknya.

    Like

  2. pnstoberihaih penat aku nk lalui ujian gini bila benda2 gini jelas terpampang depan mata..lovelywatakkan sedar org gini..benda mudah dpt, memang org gini takkan hargai..*geleng pala*Iziyer darling..lepas dah komen ko ni hah..tu aa benda haram ni apsai subur sangat?? tak ADIL ok!

    Like

  3. Hi! Dpt link yr blog frm peej n dok sronok baca yr blog… Asyik dok click kat older post. Love the way u write n cerita… Nway,i asked myself the same Q, yg lain tu senang je kannn nak lekat. Pdhal beriye pakai those so called protections etc. then i saw someone post this kat twitter, Life is never fair, but still beautiful… Trus mcm terkesima jap, n syukur ngan apa yg ada, sejuk kan ati, positive thinking n dok convince myself, belum ada rezeki lg.

    Like

  4. hetchrhai darl, welkam to my merepek blog! hehehe..khenn..ive tried to be pasrah n redha tapi bila kengkawan yg life liar merata ni sesenang dpt instead of us yg mmg dari corong yg sah, reli pissed me off!

    Like

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s