::i laf CATS::

aku pencinta kucing..
all my family member oso pencinta kucen..
dari kecik sampai ke beso umah kitaorg sentiasa ada kucen..
macam tak putus2..
kadang-kadang kucen kitaorg bela dah mati or hilang kena kidnap ke, sure esok2 lusa ada je kucen tah mana2 akan mai and bikin macam umah sendri!

aku rasa depa ni dapat trace yang tuan umah ni pencinta kucen..
for real ok! memang kadang-kadang tu terussss je masuk umah nonong-nonong, terus ke dapo then buat muka comel minta makan..

kucing-kucing kitaorg mostly tak lama..
either mati or kena kidnap orang..
dulu selalu je kucing kitaorg mati.. aku takde gambo kenangan ngan kucen2 aku dlu sebab ada orang kata jangan tangkap gambo kucen, nanti dia cepat mati!
terus takut nak tangkap gambo..
huh! tak tangkap pun mati jugakkk.. mencik!

last aku bela this one cat..
all by myself.. kira my first ever cat laa..
selalunyer aku bela kat umah mak, kira kepunyaan semua aa kan..kucen keluarga..
tapi hok ni, aku sendri2..
aku jumpa dia kat bengkel keta nun kat Pengkalan Hulu..
kecik lagi, tengah nyuruk cecelah besi2 keta..
kemain garang bila aku nak amik..

when i first saw him, it was love first sight..
terus aku usaha tangkap dia and took him home..
bathed him, fed him.. and since he was so small, i put him in a hamster cage, adik aku punye! hehehhe
sebab aku nak bawak balik Ipoh that time so i need a cage to carry him home…

seminggu dua gak aku kurung dalam bilik blakang, train dia berak setempat..
i put his kitty-litter in there and clean it every day..
lama-lama bila dia dah tau kat mana nk poo-poo and wiwi… baru aku bukak pintu and let him berlegar2 dalam umah.. and bila dah cukup beso, dah pandai jaga diri baru aku kasi kuar umah..
even kuar umah, bila dia nk poo-poo, dia still akan berlari masuk umah nk berak kat pasir dia!
hampeh toi.. vontot manja nk pasir wangi jugak..

that time aku duk sorang..
he was my best companion ever..

i called him Cetot, coz he had ekor nan kontot! hehehe
kuceng biasa2 je.. aku suka kucing kampung ni.. sebab tahan lasak and senang jaga..

tiap hari dia akan tido ngan aku.. on the bed, and kipas harus juga tala ke dia ek!
demand punyer kucen..
bila abang aku duduk ngan aku sekali, abang aku ni pun pencinta kucen…
dia suka tido ngan kucen.. and selalu kidnap Cetot untuk tido sekali..
tapi being mama’s boy, Cetot nak MAMA dia jugak tiap2 malam..
yap, aku gelar diri aku kat Cetot, mama…

tiap kali abang aku bawak masuk bilik, dia akan duk dalam tu sat je..
then dia mintak kuar..
bila dah kuar, dia cakar2 pintu aku pulak mintak masuk!
pintu bilik aku takley aaa ditutup rapat 24hrs sebab dia akan nyibuk cakar memekak2 nak masuk ikut sukati dia..
if aku tak bukak..dia kuar umah and try masuk kot tingkap!
bilik aku master bedroom so tingkap memang mengadap luar..
satu hal pulak aku nak memanjat nak fetch dia.. dah aa reti panjat je, turun sendri tak reti!
mak ko lak ‘tinggi’ sangat kan nak capai ko…

Cetot kenai suara aku..
dulu kemain susah aku nak pi keja sebab dia akan folo aku!
satu hal lak aku nk menghalau dia balik..risau gak aku karang kena langgo ke sesat barat ke..

and tiap kali aku balik keja.. tengok dia takde kat umah, asai panggil je…
terkedek-kedek dia berlari mai tah dari mana ke mama dia..
mengiau tak henti-henti, macam marah aku tinggai dia seharian sorang-sorang..
hehehehe..

aku kasi dia makan Science Diet..
mahai tuu…
bergigih laa aku tiap bulan beli benda alah tu semata-mata nak jaga bulu dia..
sebab aku ni ekceli ada alahan kat bulu kucen..
tapi since aku kasi dia makan tu, bulu dia berkilat and kurang gugur..
aku lak suka gomol kucen.. mendapat la kann..
takpe aaa demi sayang kann..
even gaji aku time tu amat kecik, time tu gaji aku sebulan rm600+ gitu.. aku tak kisah..
sayang punyer pasai..

kadang-kadang aku kena balik kampung, aku tak dapat nak bawak Cetot balik sebab naik bas..
so terpaksa aa tinggal.. aku mintak kawan aku tolong kasikan makan..
tapi Cetot bila aku takde.. dia pandai betui mencari kasih sayang kat umah orang..
selamba badak dia jeee masuk umah orang mintak makan!

bila aku balik..dia tinggai orang tu~
hahahha..habis manis sepah dibuang sungguh anak aku ni..

tapi last2 Cetot ilang terus bila aku balik kampung..
menggagau aku cari satu taman, siap mimpi2 terdengar dia ngiau panggil aku..
reli aku nages tiap malam tunggu dia balik…
aku tau sure ada orang rembat dia.. sebab dia manja and cepat lak tu nak kat orang..

since that day, aku dah takut nak bela kucen dah..
aku takut dia mati or ilang ke hapa..
sedih amat… tak sanggup rasanye nak lalui phrase tu..

bila aku tak bela, aku tumpang kucen2 orang je laa..
like this one..

::my all time fav pic::

that is Ciki.. kucen umah depan aku time aku nyewa ngan Pijotchan time bujang.. dia ni sukaaa masuk umah aku and buat macam umah sendri bila tuan dia takde..
tuan dia selalu tinggai-tinggai dia time balik kampung.. ada sekali tu, dia tinggai agak lama.. bini sakit tak salah aku..
kekurangan kasih sayang mebi, so dia menagih kat umah kitaorg..

aku tatau ekceli nama dia, tapi sukati je aku panggil Ciki..
dia ni memang for real buat macam umah sendri.. masuk first time, terus naik tingkat ataih bilik aku!
hamboiii…
sib baik ko comel.. aku ni sebab sayang kucen, sanggup tuu beli makanan kucen semata2 utk kucen orang nih..
ko tengok aa tu..kemain ngada2 ngan Pijot jugak dia nk menyempit..ngan aku yang dok kasi makan idak pulak nk manja2 walhal Pijot tak layan dia ni..

tapi aku ikhlas kasi dia makan..
harap2 dia doakan kesejahteraan aku sepanjang kasi dia makan semua tu..
aku sentiasa percaya, kucen akan mendoakan jugak orang yang berbuat baik kat dia..

then aku tumpang bermanja ngan kucen adik aku ni lak..

::hai! nama saya Puteh::

Putih nama dia..
tak ingat aku umo dia.. setahun dua gak kot.. kira dah tua aa tu..
tapi perasan baby lagi..
still ngada nak minom susu dalam botol…!

::perasan diri still baby::

hari-hari ok dia nak susu botol dia! mengadaaa…
kasi dalam piring dia tak layan…
solid food dia makan gak, adik aku kasi whiskas tapi susu TETAP dia mintak!
selagi dia tak dapat susu dia, dia akan memekak2 kat depan muka tuan dia minta susu and tak kuar dari umah.. adik aku selalu buat nongeng je, selubung muka ngan slimut sambung tido..!
kalo mak aku ada kat umah tu, selalu aa jadi mangsa kena buat susu dia..

::jangan buat keja lain, sila layan saya!::

::purrrrrr~::

sibuk dia mintak dibelai time ni..  aku nk baca buku pun tak senang dok sondol-sondol suruh aku belai dia..
aku time balik cuti last time, numpang umah adik aku..aku tido bilik adik aku sebab bilik tu je tilam queen..
si Putih lak dah biasa tido bilik tu, so sibuk aa dia nk tido ataih katil tu gak nk nyempit2..
laki aku lak alergik ngan bulu kucen, so kena aa halau sokmo..

ada seko lagi ekceli..
hok tu lagi pelik perangai tapi aku tak dan nak tangkap gambo dia in action!
heheeh esok bila aku balik cuti lagi aku snap bila aku teringat..
nama pun aku lupa apa..
aku ingat Teh ni je.. sebab dia paling ngada2..

haih..
windu pulak nak peluk kucen..
hmm..
manaaaa ‘laa kucen beso’ aku ni..
tak reti nak masuk bilik tido ke..

meowww~!

Advertisements

6 thoughts on “::i laf CATS::

  1. eee mengadanya kucing2 ni.ciki tu pun geram.tapi paling over perasan baby la kan nak minum susu botol. tak tahan aku tengok.tapi if kucing mata/hilang sedih dia melampau kan. tak suka.

    Like

  2. peejtu aa ko tgk aa dia landing tang mana si Ciki tu..hehehesi Putih tu sampai laa dia stil nk botol weh..melepek je if tak kasi, tunjuk perasaan…haah..aku sampai skang takut nk bela..attach sgt then ilang! perghh perasaan dia xley describe ah

    Like

  3. Iz says:

    Aku nak kena tinggal kucing aku kat rumah raya ni. Insya Allah dua atau tiga hari je tapi aku risau gila sbb tak penah tinggal diorang. Selalu hantar hotel tapi hotel tutup lak raya ni, cis betul. Susah ati wei, risau kucing aku tak cukup makan minum sebab makanan dicuri kucing liar. Paling risau kalau dia ingat the whole family dah tinggalkan diorang lalu diorang pun lari. Wuuuu tak sanggup..Harap-harap kucing aku semua setia macam Hachiko, hehe.

    Like

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s