:: wiken late lunch-mee goreng basah::

terjaga awal tapi nak mangkit dari katil, alahai la azab nyer!
giler malas nk pegi mandi segala..

tapi perut macam mintak penampar jee..eee!
otak memacam lak plan nk makan..bersengkokol ngan perot..cis!
terpaksa heret diri pegi mandi and lawat dapo jugak akhirnya..
achik tertewas!

hmm… daging ado, so apa benda yang laju skit nak kasi perot aku diam?

last2 idea bombastik mai, tetap laa memerlukan masa yang panjang nak buat..hisshh!
good food cant be rush!
akur…

start with rebus daging untuk dapatkan air rebusan daging and last-last, terhasil mee goreng basah!
tadaaa~!

MEE GORENG BASAH


Spagetti (sini tak wujud mee kuning, so improves ek)
Daging (rebus and simpan air rebusan)
Garlic (3 ulas, ketuk)
Cili kering blend (with bawang beso n garlic)
Lada sulah
Lada itam
Sos tiram
Kicap pekat
Sayur pilihan (yang aku ada, tauge and cili hijau..hentam!)


Cara-cara:


1.  Sebab aku takde mee kuning, so spagetti will do.. Juz kena rebus extra long with some olive oil untuk dapatkan texture seperti mee kuning.. lepas rebus, tos and put aside.
2.  Rebus daging dengan 2 cawan air.. after that, hiris daging and perap sat dengan kicap, lada hitam and garam.. ni sebab after rebus, all the goodness of daging tu dah ilang.. rasa dia a bit tawar nanti.. saja nk kasi spice up the meat..
3.  Tumis garlic tadi dengan cili blend.. Minyak kena banyak skit sebab matlamat nak basah kan.. then put some sos tiram, lada hitam, lada sulah, kicap.. then bubuh air rebusan daging tadi..perasa dengan gula garam..
4.  Dah a bit gelegak, put in the spagetti..kaco sampai rata and then lastly put in the sayur-sayuran..
5.  If ada apa rasa yang terkurang tambah.. if terlebih, add more air rebusan tu.. Oter aa pepandai ek..
6.  Hidang with hirisan timun and sebutir teloq mata.. and some jeruk cili..nyummm!!

hohoho…
dalam malas-malas aku tu..
lama gak aa bertafakur kat dapo sebab nak makan sedap punyer pasai..

tak reti aa aku nk cincai boncai…
i love eating so much..
even kalo buat megi pun, i will take my time to oter everything..
yap..EVERYTHING.. to make it more yummy..
for me laa..for others, tatau..
tapi enche asben hentam licin jee…
i take it as a compliment!

like last friday, aku memang malas..
tapi perot lapo!
no choice.. pikir nak selfish je masak megi bikin lepas perot sendri..
tapi tak sampai ati..

at the end, i ended up tumbuk segala bawang…
tumis itu ini.. tambah sayur segala..
put some pati ayam laa..
lada itam laa..
in my should-be-5-minute-PAMA bihun sup!

haih…
enche perot.. esok dah pose, padan muka ko..
diet laa ko lepas ni!

notes: ekceli buat mee guna spagetti adalah lebih sehat i presume sebab there is no kapur in it like mee kuning malaysia yang buley mengakibatkan barah dalam jangka masa panjang..

Advertisements

2 thoughts on “:: wiken late lunch-mee goreng basah::

  1. pnstoberiaku sejak duk sini aa blajo guna tu..tapi tu aa sedap sb takde rasa kapur! hehehe…samat berpose pnstoberi! samat berbanje di Param..heheh! kenang daku dalam murtabak mu..

    Like

Mai Komen Skit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s